Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стопаните на хижа „Христо Смирненски”: Туристическият съюз ни „изхвърли с мутри“. БТС – те не искат договор

Общество

Стопаните на хижа „Христо Смирненски”: Туристическият съюз ни „изхвърли с мутри“. БТС – те не искат договор

Стопаните на хижа Христо Смирненски: Туристическият съюз ни изхвърли с мутри. БТС – те не искат договор - Tribune.bg
Снимка:

Собствеността на хижа „Христо Смирненски” в Рила стана „ябълка на раздора“ между Българския туристически съюз и домакините, стопанисвали обекта в продължение на 18 години.

В сряда с публикация във Фейсбук наследниците на хижаря описаха как брутално са били изхвърлени от държавни служители и 30 „мутри“, като не им е било позволено дори да си вземат якетата и личните вещи. Наследниците на хижата пишат, че семейният бизнес с хижата през годините е наложил огромна инвестиция – реконструкция на покрив, бунгала, стаи и отопление. По техни думи договорът им за стопанисване е бил валиден до 2027 година, а отношенията с БТС – добри, но до миналата година, когато се сменили хора на ръководни постове.

„И тогава започна натиск и показване на влияние и сила, с цел да ни вземат хижата. Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обектът е твърде апетитен, за да е наш!!!“. В края на 2022 г. умира хижарят, който е бил глава на семейството и в началото на април нааледниците му получват съдебно решение да се изнесат. Те пишат, че са имали разговор с БТС като уж си „стиснали ръцете“, но на 19 април „ в хижата се изсипаха представители на туристическото дружество заедно с 30 човека, повечето едри „Частни охранители“ и ни изхвърлиха. Не ни дадоха да си вземем дори якетата да не мръзнем!

В хижата имаме стока за хиляди левове, оборудване и обзавеждане за десетки хиляди левове, дърва за отопление за хиляди, всичките ни лични вещи,играчките на децата, лаптопа ни с всички снимки на децата. Нормално ли е това да се случва в 21 век в европейска държава?!?! В момента 30 човека са вътре и се черпят от нашите продукти за победата!!!....това виждаме през прозореца. Ако това не е грабеж от държавни служители....не знам какво е?!?!“, написаха възмутени доскорошните хижари.

Реакцията на БТС не закъсня и те публикуваха на страницата си във Фейсбук позицията си: „Хижа „Христо Смирненски“ е една от емблематичните хижи, собственост на Сдружение „Български туристически съюз“. Миналата година бе подписан договор за ползване на хижата с фирма „МИГ 79Б“ ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито.

За огромно съжаление малко преди Коледа почина хижарят и управител на фирма „МИГ 79Б“ ООД Георги Банев, с когото Сдружението ни е поддържало винаги добри дългогодишни отношения. В следствие на това хижа „Христо Смирненски“ реално остана без стопанин.

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха, тъй като те не желаят да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б“, поради това че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител. Изпратиха и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него. Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително да сключат договор с друга тяхна фирма, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС.

На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски“ бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на „МИГ 79Б“ ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент.

Обектът е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Извиняваме се на планинарите за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „Христо Смирненски“ отново да отвори врати“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати