Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стойчо Кацаров: Можем да дарим до 150 хил. ваксини на държавите от Западните Балкани

Общество

Стойчо Кацаров: Можем да дарим до 150 хил. ваксини на държавите от Западните Балкани

Стойчо Кацаров: Можем да дарим до 150 хил. ваксини на държавите от Западните Балкани - Tribune.bg
Снимка:

Той увери, че в България няма починал след поставена ваксина срещу коронавирус

България може да дари 150 хиляди ваксини на държави от Западните Балкани. „Създадохме достатъчно добра организация да се ваксинират хората у нас, предимно възрастните, защото те са най-важни според мен. Така можем да намалим смъртността. Имаме възможност да помогнем на съседни държави“, обяви здравният министър в служебното правителство  д-р Стойчо Кацаров.

Той увери, че потребностите на страната ни са напълно задоволени и няма никакви основания да се смята, че може да изпаднем в дефицит до края на годината и недостиг на ваксини. По думите му основното количество дарени ваксини ще бъдат предимно от „Астра Зенека“, тъй като в България има най-малък интерес към нея.

Получили сме запитване от Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Република Северна Македония, които искат да получат ваксини от нас.

„Процедурата е много тежка – изисква се съгласуване с Европейската комисия и фирмата-производител независимо дали ще се продадат или дарят. Отнема дълъг период от време. Извършили сме цялото проучване, отправили сме запитване към Комисията, на което днес или утре би трябвало да получим отговор за това по кой механизъм ще се случи това. Нашето желание е да помогнем. Ние имаме предимството на страна членка на ЕС да разполагаме с големи количества ваксини“, обясни д-р Кацаров и подчерта, че помощта ще бъде по-скоро жест на добра воля.

Общо ваксините, които може да дарим са 150 хил. за всички тези страни, които са отправили запитване до България, подчерта здравният министър.

„Ние имаме 13-14 млн. ваксини, които ще получим до края на годината. Част от доставките дори помолихме да бъдат забавени. Ние продължаваме да бъдем последни по броя на ваксинирани хора в Европа“, поясни д-р Кацаров.

Той увери, че в България няма починал след поставена ваксина срещу коронавирус.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети