Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стойчо Кацаров: На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат

Общество

Стойчо Кацаров: На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат

Снимка:

„В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола“, обяви здравният министър в деня, в който България влезе в тъмночервената зона

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към Министерството на здравеопазването, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните мерки. Какви са те - нека да кажат експертите, категоричен беше министърът без да конкретизира с определени мерки.

Той обаче увери, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

Кацаров коментира и недоволството на частните езикови и танцови школи и очакваните от тях фалити, ако се стигне до евентуално ново затваряне.

„Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките“, категоричен е министърът.

По въпроса за проблемите с ковид центровете у нас, министърът заяви: „Това е едно от най-добрите неща, които сме направили. За първи път НЗОК заплаща лечение на болни с остри заболявания. Ковид зоните не заместват системата на здравеопазването.“

По думите на Кацаров има приблизително 100 ковид зони, които са сключили договор с НЗОК и всяка от тях може да изписва лекарства.

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от ковонавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с ковид, но броят им нараства.

„Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо“, заяви Стойчо Кацаров.

Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, ставало дума за проблем с координацията. Журналистката настоя за информация кои точно болници не са с препълнен капацитет, тъй като сигналите говорят, че такива няма. 

Постъпването в болница само по себе си не е решение“, смята д-р Кацаров. Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал.

„Това е едно сериозно заболяване, не бива да се подценява. Засега единствената възможност да се предпазим от него е ваксинацията“, категоричен е д-р Кацаров.

Той обясни, че около 1400 лв е клиничната пътека, по която се лекуват болните от ковид.

Тази цена се определя от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разходите са повече, в други са по-малко, допълни министърът.

„Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент“, убеден е д-р Кацаров.

По думите му на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

„Днес разширеният съвет по епидемиология ще разгледа тези въпроси, но такова предложение специално за децата, няма“, увери министърът.

Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен“, призова д-р Стойчо Кацаров.

„В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола“, категоричен е той.  


Топ новини

виж още

Актуална тема