Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хората, които имат необратими увреждания - с доживотен ТЕЛК

Общество

Хората, които имат необратими увреждания - с доживотен ТЕЛК

Снимка:

С промените в Наредбата за медицинската експертиза повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК

Днес решихме проблема на хората, които имат дефинитивна увреда. Това каза в изявление след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По време на заседанието беше обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. С промените хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания ще получават ТЕЛК решение пожизнено.

„Най-важният момент в това изменение е даването на право на хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания, да получат решение пожизнено. Да не се налага, както е сега, на всеки три години да се явяват за освидетелстване за заболявания, които те ще носят до края на живота си“, уточни служебният министър.

„Има и наследствени заболявания, които са през целия живот на човек и няма смисъл на 3 години да се преосвидетелства, като например муковисцидозата“, посочи Кацаров и добави, че хора и със захарен Диабет тип 1 също трябва да получават пожизнен ТЕЛК.

Според него тези промени не са само в полза на хората, но и на държавата.

„Ще помогне да се облекчи работата на ТЕЛК комисиите и ще се спомогне за по-бързото освидетелстване на пациентите“, каза служебният министър и добави, че това ще доведе и до икономии в държавния бюджет.

Д-р Кацаров подчерта още, че лицата ще могат да се преосвидетелстват по всяко време, независимо че са с пожизнен ТЕЛК.

В Наредбата за медицинската експертиза има и други изменения, свързани с прилагането на международни договори, с болнични листа, когато хората се поставят под карантина и други. Той изтъкна, че с приемането на промените в наредбата се слага край на „брадясал проблем“, който съществува вече повече от десетилетие.

„Стана в кратки срокове, бързо бяха направени тези неща. Имаме готов проект на наредба, който се надявам утре да мога да внеса в Министерския съвет и да приключим с решаването на този проблем. Това изменение в наредбата ще реши проблемите на хората, които имат дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза“, допълни служебният министър.

По думите на д-р Кацаров истинското решение на проблемите с медицинската експертиза изисква изцяло нов подход и сериозна реформа, за която е необходимо изменение в закона и съответно действащ парламент.

Той увери, че изменението в наредбата няма да доведе до увеличаване на разходите на НОИ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още