Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стряскащо: Само един от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

Общество

Стряскащо: Само един от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

Стряскащо: Само един от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко - Tribune.bg
Снимка:

Повторен и задълбочен ДНК количествен тест- анализ на Сдружението за достъпна и качествена храна в световна лаборатория е потвърдил ниското качество и заблуждаващо съдържание

Само един от 10 вида  най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, показват тестове на Сдружението за достъпна и качествена храна.

Същото изследване, направено в акредитирана международна лаборатория, открива фрапиращ дори екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани, акцентират от Сдружението.

За първи път български клиент поръчва този тип освен количествен и качествен анализ от типа изследвания qDNA - неинвазивни и силно чувствителни с възможност за откриване на много ниски нива на присъствие на видове от една проба.

Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене.

Тестовете са поръчани и финансирани от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ като част от дългогодишната програма за граждански контрол върху хранителните продукти и огласяване на информация за тях, чиято масовост се възпира от действащото законодателство и липсата на конкретни действия от българските институции срещу рецидивисти в сектора от едни и същи производители.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват„овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, Председател на управителния съвет на „Сдружението за достъпна и качествена храна“.

„Констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото към настоящия момент 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва. Така тези иначе реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и така получават конкурентно предимство пред коректните български производители“, добави Андрей Велчев.

Част от решението на проблема, според Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който доброволно да се спазва. Но държавата трябва, в лицето на БАБХ и КЗП, да изиграе своята решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.

„Сдружението за достъпна и качествена храна“ припомня, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.

„Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни“ каза Андрей Велчев. „Недопустимо е държавата да толерира производители, които мамят клиентите, трупат неправомерни печалби и застрашават здравето на хората“.

Ако и този път резултатите не доведат до нужните мерки за защита на потребителите, предстои да проведем нарочна пресконференция с която да оповестим следващите ни стъпки целящи максимално широка възможност за информиран избор на българското общество при покупка на некачествени хранителни продукти продавани в търговската верига, допълни Велчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети сирене, храна
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати