Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Добра кауза: Студенти и преподаватели с театрална пиеса пред пациенти в онкоболница

Общество

Добра кауза: Студенти и преподаватели с театрална пиеса пред пациенти в онкоболница

Снимка:

Идеята е на преподавателка в НБУ, преживяла лечение от рак

Студенти и преподаватели от Нов български университет вчера изнесоха театрално представление за пациентите и служителите на Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Вярващи, че изкуството помага и внася надежда дори при най-тежките заболявания, младите актьори, музиканти, художници и преподаватели се събраха заедно за втора поредна година в името на кампанията „Продължаваме“ 2020. Спектакълът се нарича "Плейбек" и главната роля в него е поверена на публиката.

Идеята е на преподавателката в департамент „Музика“ гл. ас. д-р Златка Ангелова, която също преминава през битката с коварното заболяване. Нейната лична история на пациент в Онкологията, прераства в социална кауза и след успешно излекуване, тя решава да внесе в болницата лъч добрина чрез магията на изкуството.

След като самата тя е прекарала много време в лечебното заведение, за да премине 8 курса на химиотерапия, тя бива "прорязана" от ужасяващата тишина и помрачените и тъжни лица, загубили всякаква надежда. Онова, което ѝ липсвало през цялото време, била тъкмо музиката. Затова си обещава, че когато оздравее, ще направи така, че в болницата да звучи музика.

Тя  започва своята кауза с даряването на личното си пиано на отделението, последвано от няколко импровизирани концерта за пациентите в болницата, които прави заедно със съпруга ѝ, също музикант.

"Винаги се връщам там с много светли мисли, защото в това лечебно заведение направиха така, че чудото се случи. Действително тишината беше нещото, което ме порази, когато отидох за първи път", разказа Златка Ангелова пред бТВ.

Златка АнгеловаЗлатка Ангелова

Така, към инициативата ѝ скоро се присъединяват студенти и преподаватели от НБУ и вече две години организират концерти, редят изложби, изнасят танцови спектакли, театрални представления. Студентите протягат ръка към пациентите и даряват своето изкуството на онези, които най-много се нуждаят от него.

Въздействието на музиката вече се усеща и в болницата се забелязват по-светли лица, очи, изпълнени с благодарност и музика, чиято хармония вдъхва вяра в доброто. А музиката дава оптимизъм и на лекарите.

"Изкуството не е нещото, което ще излекува хората, но ще допълни с някаква нотка позитивизъм тежките състояния на нашите пациенти. Изкуството е тази малка доза магия, от която всеки се нуждае", казва и д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив