Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Студентските съвети искат възстановяване на присъственото обучение

Общество

Студентските съвети искат възстановяване на присъственото обучение

Снимка:

За присъствена форма на обучение от февруари настояват от Националното представителство на студентските съвети в България. Оттам са убедени, че това може да се осъществи по безопасен начин със зелени сертификати и с тестване на студентите, както се прави в училищата от месец ноември.

Искането за възстановяване на присъствения учебен процес във висшите учебни заведения ще бъде изпратено до министрите на образованието и здравеопазването - Николай Денков и Асена Сербезова, след празниците.

Причината за настояването е, че към момента само няколко университета са се приспособили към „зелените сертификати“, обяви в интервю за БНР председателят на Студентските съвети Даниел Парушев:

„Медицинският университет, Нов Български, Художествената академия, Минно-геоложкия университет си закупиха тестове, имат пунктове, където могат да си направят колегите тестове. За всички други висши училища това не е направено“.

Връщането на студентите в аудиториите може да се осъществи и с тестване по примера на тестването на учениците:

„Може да се направи една добра организация при предоставяне на тестове от Министерството на здравеопазването, тук да има една добра комуникация с Министерството на финансите и също така заповедта така да бъде променена, че да се даде възможност не само на ректорите да решават, защото са автономни, а да се даде възможност всички да се върнат в една присъствена форма чрез „зелен сертификат“. Има ли желание, има и начин. Въпросът е тук самите ректори да разберат, че ние искаме присъствена форма на обучение. Как ще направят механизма, мисля, че те именно за това заемат такива постове самите ректори, именно затова имаме представители в Министерство на здравеопазването - да измислят механизми ние как да се върнем напълно безопасно“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема