Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Студентските съвети със становище до управляващите – искат битов ток за общежитията и компенсации

Общество

Студентските съвети със становище до управляващите – искат битов ток за общежитията и компенсации

Студентските съвети със становище до управляващите – искат битов ток за общежитията и компенсации - Tribune.bg
Снимка:

Има реален риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития и да спрат своя образователен процес, предупреждават те

Становище до министрите на енергетиката и на образованието заради драстично високите сметки за ток в общежитията в края на 2021 г. и в началото на 2022 г. изпратиха от ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). В него те настояват за 3 бързи действия, за да бъде решен казусът като заявяват, че са единственият законоустановен орган за защита на правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в България.

„Днес студентите са изправени пред огромно предизвикателство, свързано с промените в енергийния сектор. Университетите и студентските общежития са разглеждани като небитов потребител, съгласно т. 33 "а" от параграф 1 на Допълнителните разпоредби на Закона на енергетика. За първи път цената на тока на свободния пазар премина границата от 1000 лв. за МВтч (мегаватчаса), а промените на цените се отразяват на студентската младеж.

Получените компенсации от 110 лв. за МВтч са отпуснати само за октомври и ноември м.г., но не и за последващите месеци. Университетите са изправени пред опасността в най-скоро време да не могат да си платят сметките за ток, а това ще се отрази на повишаването на семестриалните такси. Голяма част от студентите не съумяват да си платят сметките в студентските общежития, защото крайните суми са непосилни за тях.

Заплащането на студентското общежитие на човек се е увеличило с три пъти за еднакво използване на количеството електричество спрямо същия период на миналата година. В общежитията живеят над 35 000 студенти, обучаващи се в българските висши училища, които са потребители, които, вярваме, че трябва да бъдат определяни като битови и да потребяват електроенергия на регулирания пазар.

Има реален риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития и да спрат своя образователен процес, което ще бъде пагубно за системата на висшето образование. Наложеният с решение на Народното събрание мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулирания пазар, не важи за небитовите клиенти, каквито са университетите и студентските общежития“, се посочва в становището на НПСС.

Поради тези причини от Студентските съвети настояват общежитията и университетите да преминат от небитови към битови потребители, което ще намали разходите за студентите, обитаващи съответните блокове.

Те искат компенсации за висшите училища и за студентските общежития с минимум 250 лв. за МВтч за декември и януари, както и за намаляване на ДДС от 20 процента на 9 процента за електроенергията.

От НПСС заявяват, че „университетите трябва да бъдат разглеждани като национален приоритет, а студентските общежития - като социална услуга, която има определящо значение за студентската общност за воденето от тях на достоен, активен и независим живот“.


Топ новини

виж още
Актуална тема