Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СУ казаха „не“ на атестациите на Денков: Не искат заплатите им да растат по този начин

Общество

СУ казаха „не“ на атестациите на Денков: Не искат заплатите им да растат по този начин

СУ казаха не на атестациите на Денков: Не искат заплатите им да растат по този начин - Tribune.bg
Снимка:

Преподавателите от Философския факултет на Софийския университет отхвърлиха новите правила за академично израстване и за атестиране, предложени от просветния министър акад. Николай Денков.

Той лично присъствал на събранието в опит да ги убеди в полезността на промените, но след като не е успял, си е тръгнал разочарован, съобщава „Сега“. Два факултета на висшето училище - юридическия и философския - излязоха с гневни декларации, в които призовават акад. Денков да оттегли проектите си.

Новите минимални изисквания пред доцентите и професорите се смятат за прекомерно завишени от университетски преподаватели. Оспорва се и начинът, по който се прокарва новата методика за атестация във вузовете. Масово ректори определят това за груба намеса в академичната автономия.

Освен това се поставя условие висшите училища да въведат тази национална методика във вътрешните си правила, за да получат обещаните 20 млн. лв. към бюджетите си за 2022 г.

Становището на Юридическия факултет:

„Предлаганите нови наукометрични показатели по същество изменят коренно досега съществуващата уредба на формиране и развитие на академичния състав. Подобна кардинална промяна не може да се осъществи чрез приложение-таблица към подзаконов акт, а следва да бъде реализирана на законово ниво… Считаме, че вложената в новата мярка - приложение-таблица, регулативна философия се отклонява в значителна степен от уредбата по закона за академичния състав. Основно значение сред изискванията е отдадено на осъществяваните научни изследвания. Същевременно липсват показатели, които да отчитат и отразяват измерими академични резултати в преподавателската работа, която в крайна сметка се явява основна част от дейността на висшите училища и на академичните им кадри“

Становището на Философския факултет:

„Пренебрегването априори на научните издания в България е форма на самоунижение и злепоставяне на науката с български адрес. Фиксацията върху публикации в списания, отразени в общо 3 бази данни (WoS, SCOPUS и ERIH +) е унищожителна за българската хуманитаристика и социалните науки и обрича правенето на наука на български език на постепенно отмиране… По никакъв начин увеличението на заплатите за тази година не бива да се обвързва с дискусии за подобряване на качеството на образованието в условията на голяма икономическа криза, висока инфлация, война, пандемия с очаквани негативни ефекти в дългосрочен план. Отказваме заплатите ни да бъдат повишавани по този начин“


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати