Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. "Света Неделя" пази мощите на сръбски крал, потомък на българска династия

Общество

"Света Неделя" пази мощите на сръбски крал, потомък на българска династия

Снимка:

Мощите на Свети крал Стефан Урош II Милутин се съхраняват в храма

Единственият със сигурност идентифициран в наши дни потомък на български царе е положен в храмаСв. Неделя“ в столицата. Това е крал Стефан Урош II Милутин, който е пряк потомък на българския цар Иван Владислав  и на византийски императори. Останките на сръбския крал пристигат у нас, след като цар Шишман І постига примирие със сръбския крал и дъщерята на Милутин е омъжена за сина на Шишман – Михаил.

Свети крал Стефан Урош II Милутин e царувал от  1275 г. цели 45 години и е един от най-великите сръбски владетели. Владетелят е положил много грижи за издигането на Сръбската Църква и е надминал всички свои предшественици по строителство на храмове, като е построил повече от 40 църкви. Той е бил син на крал Стефан Урош I (1243-1276) и на френската принцеса Елена Анжуйска.

Починал е в 1317 година, погребан е в Банския манастир, където след Косовската битка в 1389 година мощите му са били пренесени в близкото село Тренча. Оттам към 1460 година биват пренесени в София, където почиват в църквата "Св. Неделя".

Мощите на Свети крал Стефан Урош II Милутин са в специален сандък до олтара на храма и се вадят всяка година в края на октомври. Предания за тях казват, че са били почитани дори от турците, живеещи тук преди Освобождението, защото когато минавали край църквата сваляли фесовете си от уважение. По-късно се смята, че мощите са опазили столицата ни от нахлуването на сръбските войски по време на Сръбско-Българската война през 1885.

Така, ако изключим гроба на българския цар Калоян, гроба в Рилския манастир на Цар - Борис III, който е празен, както и този с останките на Княз Батенберг I на бул. „В. Левски“ в столицата, единственият гроб у нас на потомък на български царе е този на Милутин в „Св. Неделя“.

През 2006г. Светият Синод на Българската Православна църква реши да даде част от мощите на Свети крал Милутин на Сръбската църква.    


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още