Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Светият Синод реши из кои трима митрополити ще бъде избран Патриархът на България

Общество

Светият Синод реши из кои трима митрополити ще бъде избран Патриархът на България

Светият Синод реши из кои трима митрополити ще бъде избран Патриархът на България - Tribune.bg
Снимка:

Светият Синод на Българската православна църква избра днес тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в избора, защото не са отговаряли на условията.

Изборът продължи по-дълго от обичайното, защото нито един от кандидатите не успя да събере толкова бързо необходимите две трети от гласовете на 14 митрополита.

Според Устава на БПЦ кандидатите за духовен водач на българите трябва да отговарят на три условия: 1. Да са над 50-годишна възраст; 2. Да са били митрополити поне 5 години; 3. Да спазват църковния ред.

9 митрополити отговаряха на тези условия. Това са: Пловдивският Николай, Ловешкият Гавриил, Видинският Даниил, Русенският Наум, Варненският и великопреславски Йоан, Врачанският Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати