Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Светият синод се надява Руската църква да бъде отворена, но няма правомощия да го направи

Общество

Светият синод се надява Руската църква да бъде отворена, но няма правомощия да го направи

Светият синод се надява Руската църква да бъде отворена, но няма правомощия да го направи - Tribune.bg
Снимка:

Светият синод на БПЦ проведе първо заседание, след като Руската църква в София беше заключена заради експулсирането на трима руски духовници, заради дейност срещу интересите на България.

Преди седмица патриарх Неофит назначи двама свещеници в Руската църква, но храмът все още не е отворен. Ключът е в руския посланик Елеонора Митрофанова.

На заседанието Синодът изрази надежда Руската църква „Свети Николай Мириклийски“ да бъде отворена в най-скоро време, но това не от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия, съобщи говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан.

На заседанието си Светият синод подкрепи напълно писмото на българския патриарх в качеството му на софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“ и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, уточни Киприан.

Светият синод възлага на канонично-правната комисия да проучи и анализира уставите за функциониране на подворието ни в София и Москва, след което ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение гласува Видинският митрополит Даниил.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати