Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Световноизвестният архитект Кенго Кума пред Фандъкова: Впечатлен съм от културно-историческото наследство на София

Общество

Световноизвестният архитект Кенго Кума пред Фандъкова: Впечатлен съм от културно-историческото наследство на София

Снимка:

„Подготвяме изменение на Общия устройствен план на София, което определя пътя на града с ясна визия и цели“, посочи Йорданка Фандъкова

„Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо наследство в центъра на София. Вижда се, че София е град с голям потенциал. Културното многообразие на столицата е интересно представено от забележителните сгради на различни църкви“. Това заяви световноизвестният японски архитект Кенго Кума на среща с кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Японският архитект и професор в Токийския университет е за първи път в София и изнесе лекция в Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ). Досега арх. Кенго Кума е проектирал в над 20 държави, носител e на множество престижни международни награди.

Пред своя гост Йорданка Фандъкова посочи, че София има голям шанс да промени своето развитие като зелен град, а оценката на архитект с неговия опит е важна. Фандъкова го покани да участва в журито на архитектурни конкурси и в работата по проекти в града.

По думите й работата за развитие на града изисква сериозно планиране.

„Подготвяме изменение на Общия устройствен план на София, което определя пътя на града с ясна визия и цели. Проведохме успешен международен архитектурен конкурс за изграждане на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала, като предстои той да бъде реализиран. Обявихме и международен архитектурен конкурс за експониране на културно-историческото наследство на пл. „Света Неделя“, отбеляза кандидатът за кмет на София.

Фандъкова подчерта, че е изключително важна работата с младите архитекти и благодари на арх. Кума, че е отделил време да организира архитектурна работилница в София и да изнесе лекция. За да чуят известния архитект в УАСГ бяха дошли студенти от съседни страни от региона.

На срещата присъстваха и Н. Пр. Масато Ватанабе – посланик на Япония в България, министърът на културата Боил Банов, както и кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ-СДС арх. Ивайло Петков.

Фандъкова подари на японския архитект книгата „Първа двуезична енциклопедия на София“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още