Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ресторантьорите в отговор на прогнозите: Математици и шамани, срам и позор сте!

Общество

Ресторантьорите в отговор на прогнозите: Математици и шамани, срам и позор сте!

Ресторантьорите в отговор на прогнозите: Математици и шамани, срам и позор сте! - Tribune.bg
Снимка:

„Не само, че е хубаво, а е наложително, когато излизат по медиите, математиците да подхождат отговорно към прогнозите, които правят. Да се информират и тогава да говорят. Изключително безумно е, когато от ефира се изричат лъжи, които са лесно изобличими и с бърз поглед на официалните данни.“ казват в позицията си от сдруженията на заведенията в България.

Ето какво казват още те:

„След като затвориха само нощните заведения на 25.10.2020, в следващите 4 седмици, случаите не спаднаха, както излъга математикът шаман, а се вдигнаха над три пъти, както се вижда от официалната статистика!

Графика СЗБ и БАЗГрафика СЗБ и БАЗ

Опитите да се аргументират имитациите на мерки, каквато е затварянето само на заведенията, докато никъде, никой, никакви мерки не спазва, с манипулации и откровени лъжи, като тази, не само не убеждават хората в ползата от „мерки“, а имат точно обратният ефект. Ефектът на лъжливото овчарче. Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на „мерки“, дали не ги лъжат и за всичко останало. Както вече казахме, ефектът е „Лъжливото овчарче“.

Отделен въпрос е, че колкото и брилянтен да е един математически модел, ако изходните данни са неверни, то и моделът дава грешни прогнози. Според наше изследване, в анкета на СЗБ и БАЗ, установихме, че има 46% преболедували собственици на заведения, едва 6% са в официалната статистика. Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Съответно изводът е, че в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин. Затова намираме за силно преувеличени прогнозите му за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Нима при средно 25 000 теста дневно, 40% от тях ще са положителни? Без да сме с претенции за експертиза, нашите скромни прогнози са, че при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при неизбежното покачване на случаите, няма да надхвърлим трайно 3-4 хиляди на ден. И в 70% ваксинираната Англия има по 30-40к нови случаи на ден, но всичко работи и нощните клубове и стадионите са пълни. В Швеция, която беше честна към гражданите си от първия ден и никога нищо не затвори, в момента почти няма нови случаи и починали, защото хората вече са и преболедували, и ваксинирани. Но тези хора имат доверие в здравните власти, които не са ги лъгали, че ще опазят възрастните хора, като вземат хляба на младите ... В такава криза, доверието в здравните власти е от изключително значение. А нашите отдавна са го загубили и тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото, влошават ситуацията до моментното й състояние... Срам и позор сте!“, завършват  сдруженията.

Позицията им е в отговор на интервюто на Огнян Кунчев от 29.09.2021г.  Пред БТВ той защити въвеждането на локдауни: „Досега при 2 големи вълни веднага щом сме затворили местата на закрито, в които се събират много хора, кривата на растеж на болестта е била пречупена. Ако нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали, а 36 000“, смята той.

Според него трябва да минат поне 15-20 дни, за да се види резултат от каквито и да е мерки.  

Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Пик на заразените на дневна база е имало през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

„От ноември броят на заразените започна леко да пада, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязък спад надолу. Това е резултат от пълен локдаун от 29 ноември. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища“, обясни проф. Кунчев.

Според него се задава нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 10 000 новозаразени на ден, а причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделения. От тази дата той очаква и положителните случаи на ден да минат 10 хил. В сметките му са добавени числата и на скритата заболяваемост.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати