Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЗБ и БАЗ: Министърът на Туризма обяви война на Туризма!

Общество

СЗБ и БАЗ: Министърът на Туризма обяви война на Туризма!

СЗБ и БАЗ: Министърът на Туризма обяви война на Туризма! - Tribune.bg
Снимка:

Дори незабавна оставка няма да поправи нещата, за съжаление, смятат от бранша

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме. Това се казва в позиция на Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията по повод думите на министъра на туризма Зарица Динкова.

Министърът на туризма размаха пръст на ресторантьорите и ги предупреди с бюджета

Ето какво още написаха те в своята позиция:

Според тях, докато Динкова се мъчи да им вмени някакви милиони, явно се налага да ѝ обяснят, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за сектора са се увеличили, а не са намалели.

„Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува.

От 2019 година насам наистина ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. Оценка как сме се справили, няма да си даваме, но е факт, че в момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър. 

Министър, който дори не направи опит да помогне за спирането на нелогичните ремонти и тировете по пътя към морето, които по традиция стартират в петък и приключват в неделя. В резултат, на които туристите висят в многочасови тапи.

 Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да й бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами. През толкова битки преминахме през последните три години, че не са много секторите, които могат да се доближат до преживените от нас емоции. И като ни се пречи, оцеляваме, но е по-добре държавата да помисли за туризма си и хората, които го развиват.

СЗБ и БАЗ: Колко професионални готвачи работят в КЗП?

И понеже госпожа министърката изрази съмнение в подкрепата, която получаваме от членовете си, създадохме бърза анкета с два въпроса: Трябва ли министърът на туризма да подаде оставка след позицията й срещу СЗБ и БАЗ? ОТГОВОР: ДА - 98 % и Не – 2%. И Подкрепяте ли позицията на СЗБ и БАЗ срещу Комисията на потребителите по повод скандала със стековете? ОТГОВОР: ДА - 93,9 и НЕ – 6,1. Това само за инфо на госпожата, която не защити в комисия важни за нас поправки в бюджета. Не че сме очаквали да го направи, не очакваме и занапред.

Както се разбра Динкова не обича да чете и да търси информация, та отново ще й я дадем ние: Според актуално изследване на Евростат България е с най-евтините хотели и ресторанти в ЕС.

Ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва. Нашият не го прави! Липсата на политическа култура и опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които ни се налага да управляваме.

Съжаляваме, ако някой наш лоялен клиент се е засегнал от вчерашната ни позиция и искрено му се извиняваме. Но това не означава, че няма да защитаваме колегите си, когато са прави. Както и да ги критикуваме, когато грешат.

Водени от горното Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искаме оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. За съжаление, това няма да оправи щетите, които нанесе по сектора само за няколко седмици, но все пак ще бъде крачка в правилната посока…


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати