Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЗО: Не отменяйте мерките в Източна Европа, в България ваксинираните здравни работници са под 40%

Общество

СЗО: Не отменяйте мерките в Източна Европа, в България ваксинираните здравни работници са под 40%

СЗО: Не отменяйте мерките в Източна Европа, в България ваксинираните здравни работници са под 40% - Tribune.bg
Снимка:

Ханс Клуге призова за спешни мерки за ускоряване на ваксинацията

Световната здравна организация призова за увеличаване на усилията за ваксиниране в Източна Европа, като предупреди, че „приливната вълна“ на вируса Омикрон се насочва на изток и „сега не е моментът за отмяна на мерките“, съобщи АФП.

Регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици случаите на COVID-19 са се увеличили повече от два пъти в шест държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна.

„Както се очакваше, вълната от Омикрон се движи на изток. Десет източни държави-членки вече са открили този вариант“, каза Клуге, цитиран от БГНЕС.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Клуге изрази съжаление, че в някои части на региона прилагането на ваксините все още е сравнително бавно. По-малко от 40% от хората над 60 години са завършили серията ваксини в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан. Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина.

„Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината, и да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни“, заяви Клуге.

Той подчерта, че в условията на „приливна вълна на Омикрон“ и „при все още широко разпространения на изток Делта“ сега „не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на COVID“.

„Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите“, добави Клуге. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети