Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЗО: В България ненужно се изписват антибиотици

Общество

СЗО: В България ненужно се изписват антибиотици

СЗО: В България ненужно се изписват антибиотици - Tribune.bg
Снимка:

Експертите алармират, че това може да доведе до резистентност

При 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Това показват данните от  проучване на Световната здравна организация.

Според учените от СЗО, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Covid са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик.

„От проучването, в което участваме, заедно с 27 държави - единствено България докладва повишаване на консумацията от порядъка на 20-30%, което е доста тревожно”, обясни доц. Иван Иванов от Центъра по заразни и паразитни болести.

„Да не се изписват антибиотици, без да има антибиограма и нужда от това. Да има една чувствителност по темата и хората да се интересуват от собственото си здраве. Както започнаха да се интересуват от страничните ефекти на ваксините срещу коронавирус, така да се интересуват какви биха били последствията от тази свръх употреба на антибиотици”, призова експертът Михаил Околийски от СЗО - България.


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети