Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЗО: Антибиотичната резистентност ще изпревари по смъртност онкозаболяванията до 2050г.

Общество

СЗО: Антибиотичната резистентност ще изпревари по смъртност онкозаболяванията до 2050г.

СЗО: Антибиотичната резистентност ще изпревари по смъртност онкозаболяванията до 2050г. - Tribune.bg
Снимка:

Вече се регистрират по 33 000 смъртни случая на година в ЕС

Устойчивите на антибиотици микроби в човешкия организъм и при животните следва да бъдат сведени до минимум, призова д-р Скендер Сила от Световната здравна организация /СЗО/. Той подчерта на среща с медиите, че антибиотичната резистентност причинява годишно 33 000 смъртни случаи в ЕС и 700 000 в света, а към 2050г. ще бъде по-честа причина за смърт от рака. Този проблем засяга и социалните системи на отделните страни-членки на ЕС, допълни д-р Сила, защото пациентите с инфекции, които са устойчиви на антибиотично лечение, изискват повече грижа и разходи от останалите.

От 2014г. у нас последователно се работи по проблема и се отчита тенденция към слабо намаляване, посочи проф. д-р Тодор Катранджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Страните с най-голяма употреба на антибиотици в ЕС и най-засегнати от проблема с антибиотичната резистентност са Италия и Гърция. Една трета от регистрираните за година смъртни случаи в Европа поради невъзможност микробите да се повлияят от антибиотици са в Италия.

По разпространение на проблема България е около средата в ЕС. 75 на сто от обявените случаи са болнични инфекции, а 39 на сто от заболяванията са в резултат на резистентност на последно поколение антибиотици.

„В доболничната помощ се появиха антибиотици за веднъж на ден. Даваш на детето, а му трепеш микробите в храносмилателния тракт. Възстановяват се със саламурено сирене и българска храна“, коментира д-р Катранджиев.

Според него у нас липсват наредби за контрол на консумацията на антибиотици. Затова Гърция и Германия отчитат ясна тенденция към намаляване на тази консумация, а във Великобритания постигат 40 на сто намаляване на антибиотиците в животновъдството.

Автор: Моника Гаджанова

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати