Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тагарев: Евакуацията на моряците от „Царевна“ е било възможно, защото Кремъл е разрешил

Общество

Тагарев: Евакуацията на моряците от „Царевна“ е било възможно, защото Кремъл е разрешил

Тагарев: Евакуацията на моряците от Царевна е било възможно, защото Кремъл е разрешил - Tribune.bg
Снимка:

Евакуацията на българския екипаж на кораба „Царевна“ е била възможна едва на 50-ия ден от войната в Украйна, „защото сега е решило ръководството в Кремъл”. Това обясни пред БНТ военният експерт и бивш служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Няколко седмици преди да започне войната руският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на практика блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има пълен контрол над Черно море с изключение на териториалните води на страните членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в конфликта, която не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища”, обясни ситуацията в Черно Море Тагарев. Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, за да бъдат евакуирани нашите моряци.

„Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна”, беше категоричен Тагарев.

След спасителната операция на екипажа на кораба „Царевна”, 14 българи и един украинец вече са извън пристанището на Мариупол и се намират в Донецк. Вчера излезе информация, че извеждането им е станало при акция на Народната милиция на ДНР, проведена съвместно с въоръжените сили на Руската федерация.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати