Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Танева: Без притеснения за зърнения баланс и цените на хляба

Общество

Танева: Без притеснения за зърнения баланс и цените на хляба

Танева: Без притеснения за зърнения баланс и цените на хляба - Tribune.bg
Снимка:

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. Пред БНТ тя обясни, че това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години.

"Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния. В Източна България между 45 и 53 на сто са по-ниски добивите. В момента сме на 55% от прибирането на пшеницата", пресметна тя.

Танева посочи че според европейските прогнози - България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница, нашите прогнози са по-пестеливи, за около 4,5-4,9 млн. тона.

"Вероятно ще има лек спад, но за вътрешна консумация - за хляб, фуражи и семена отиват около 1,6 млн. тона. Ние отново ще сме във възможност да изнесем 3 млн. тона. Категорично не трябва да има притеснение за хляба на българина", заяви тя.

По думите ѝ не бива да има поскъпване на цените и за всички храни, свързани с пшеницата.

Земеделският министър призна за много трудна комуникация с големите търговски вериги, с които бяха договорени щандове с продукти на български производители.

"Те най-много биха могли да помогнат на българските производители. Има някакъв напредък, но той е много минимален", посочи тя.

"Няма данни за покачване на цените на основните храни от кризата с коронавируса. За зеленчуците и плодовете даже има обратна тенденция, защото няма активен туристически сезон, който пък е основен реализатор на продукцията им", допълни Танева.

Министърът открои двете посоки, които са донесли щети за родните фермери от кризата с COVID-19 - едното са разходите за противоепидемичните мерки, а второто – пазарите им за реализация, които са много свити.

"Категорично заявявам, че всички възможни мерки ние ги предприехме, за да подкрепим фермерите, включително и като мерки за реализация на продукцията им. Да, богатите държави дават повече, в крайна сметка, ние освен тези над 100 млн. лева които ще платим, обмисляме още 20 млн. да дадем. Максимални парични обезщетение ще дадем на фермерите у нас", зарече се тя.

Според Танева парите ще дойдат от Програмата за развитие на селските райони и процедурата за подпомагане на секторите ще бъде максимално облекчена.


Коментари (4)

АСЕН ИЛИЕВ ТО И ПРАСЕТО ЛАПА, ЛАПА ПОМИЯ, МЛЯСКА И ГРУХТИ ДОВОЛНО, ПА НАКРАЯ ДОЙДЕ КОЛЕДА И... :)
09.07.2020 11:30 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ...КОЕТО МЕ НАВЕЖДА НА МИСЪЛТА, ЧЕ ХРАНАТА Е ПОСЛЕДНОТО, ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА ПРАСЕТО. А И КАТО Е ПО-ИЗПОСТЕЛЯЛО, МОЖЕ И ДА ДОЧАКА СЛЕДВАЩАТА КОЛЕДА ;)
09.07.2020 11:31 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ, КАЗАЛ МЕЧО ПУХ :)
https://www.youtube.com/watch?v=rDOEgl4pKH4
09.07.2020 11:32 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ НЕМАМ ДОН ПЕРИНЬОН, АЗ ПИЕМ МАСТИКА :) ЕДНОТО МАЗЕ Е ГОТОВО И СТИЛАЖА Е ГОТОВ ЗА МНОООГО БУРКАНИ. ВЧЕРА ВЗЕХ И КАПАЧКИ, ОТ ПО-ХУБАВИТЕ :)
https://www.youtube.com/watch?v=4XDRkYCQVcM
09.07.2020 11:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати