Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 7 ученици с три шестици от матурите и един с четири отлични оценки

Общество

7 ученици с три шестици от матурите и един с четири отлични оценки

Снимка:

„Дистанционното обучение доказа, че е било стойностно“, категорична е зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова

Над 6 200 отличници има на матурите по български език и литература за учениците от 12 клас. Това е един от високите резултати, спрямо предходната година има значително увеличение, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлов пред БТВ. Отличните оценки на втория държавен изпит също са повече, както и броят на учениците, които са с две отлични оценки, посочи още тя.

Тя увери, че критериите не са били занижени, дори напротив. Още повече оценката от матурата се признава за вход в университетите.

„Колегите бяха много прецизни в проверката, критериите са съгласувани в комисията за оценяване. Процесът на оценяване е с висока степен на надеждност“, обясни Таня Михайлова.

По думите ѝ това е най-масовият изпит, на него се явяват над 45 000 зрелостници. „Изчисляването на средния успех е на най-голямата база ученици“, посочи зам.-министърът.

Средният успех по български език и литература е 4,20 в сравнение с миналата година, когато е бил 4,06. На втората задължителна матура средният успех отново е по-висок 4,84, а през 2019 година е бил 4,67.

Броят на слабите оценки значително е намалял.

„За първи път тази година всеки ученик, който има висок успех в определена комбинация, получава правото на трета стипендия, когато се запише в определени специалности в университет – насочени към педагогика, природните или инженерните науки“, обясни зам.-министърът.

На сайта с резултатите, когато има такава комбинация, учениците получават и съобщение, че могат да вземат такава стипендия, в случай, че изберат такава специалност, поясни още Михайлова.

Това са близо 4000 зрелостници, което е безпрецедентно, отбеляза зам.-министърът.

Най-много отличници има в София – град, Смолян, Варна, Ловеч също е в първите редици.

„Имаме 7 ученици с три шестици, това са зрелостници, които са избрали и трета матура, която да бъде вход в университета. Те са в различни градове. Само в Сливен са двама, но са от различни училища, а в София има и ученик с четири отлични оценки“, заяви още Таня Михайлова.

Става въпрос за момиче от математическата гимназия в София.

Дистанционното обучение доказа, че е било стойностно, категорична е тя.

Ние сме системата, която намери много бързо вариант как да продължи учебния процес, отбеляза Михайлова.

Самите зрелостници са били съсредоточени в своята подготовка.

Резултатите от външното оценяване на седмокласниците ще излязат до 29 юни, като зам.-министърът се надява те да са се справили добре.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема