Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Търговци и граждани на протест: Спаси „Съборна“ от „Спаси София“

Общество

Търговци и граждани на протест: Спаси „Съборна“ от „Спаси София“

Търговци и граждани на протест: Спаси Съборна от Спаси София - Tribune.bg
Снимка:

Хората са недоволни от това, че улицата става пешеходна

Търговци и жители от ул. „Съборна“ излязоха на протест срещу приетото от Столичния общински съвет решение за поетапно затваряне на улицата за автомобили. Промените влязоха в сила през юли, а според собствениците на магазините в района това сериозно удря по бизнеса им и ги застрашава от фалит.

В четвъртък сутринта недоволните граждани се събраха, за да изкажат притесненията си, организирани от инициативен комитет „Спаси Съборна“ и „Гражданско и Бизнес Обединение София Център“.

Решението, гласувано от СОС, е на база на данни на доклад, изготвен от инициативата „Спаси София“. Според търговците обаче данните са манипулирани.

„Според тези данни по ул. „Съборна“ минават нула автомобили. Такава улица в София знаете, че няма... И 10 хиляди пешеходци на ден. Ние поставихме наши устройства за правене на подобна статистика и се оказа, че данните са съвсем различни. Проектът се прави от чужди фирми, които не са запознати със спецификата на нашия начин на живот, на нашия манталитет“, коментира бившата депутатка Юлияна Дончева, която също има магазин на „Съборна“.

В момента пътното платно е стеснено с кашпи. Така местата за паркиране пред луксозните бутици са се свили от 94 на 12.

Недоволни са и живущите на ул. „Съборна“. Елисавета Гурова, която е преподавател в Софийския университет, е подавала жалби, но обратна връзка така и не получила. Тя също е против промените и твърди, че никога на улицата не са съществували проблемите, описани в доклада на „Спаси София“.

„Тази кооперация е с 55 апартамента и тук срещу нас има само 12 паркоместа, като повече от половината са служебен абонамент“, посочва Гурова.

По думите ѝ големият страх на живущите е, че ако магазините фалират, улицата ще се напълни с ресторанти и питейни заведения, което е предпоставка за повече шум и липса на спокойствие.

„Кое е по-важно: Интересът на 17 хиляди пешеходци или интересът на няколко собственика на магазини – бивши депутати, за луксозни стоки“, коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Той е категоричен, че данните за трафика не са манипулирани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Този Борис Бонев от кого е независим?!
28.08.2020 15:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети