Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тази нощ преминаваме към зимното часово време, връщаме стрелките с час назад

Общество

Тази нощ преминаваме към зимното часово време, връщаме стрелките с час назад

Тази нощ преминаваме към зимното часово време, връщаме стрелките с час назад - Tribune.bg
Снимка:

 

Тази нощ събота срещу неделя, 31-ви октомври в 4 часа сутринта се връщаме към зимното часово време. Тогава ще преместим стрелките с час назад.

Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа – от 1916 година

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., съобщават от законодателния орган. Все още обаче държавите продължават да сменят сезонното часово време в Европейския съюз.

През 2018 г. тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време. Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати