Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Теч на пароли на държавни електронни пощи в интернет

Общество

Теч на пароли на държавни електронни пощи в интернет

Теч на пароли на държавни електронни пощи в интернет - Tribune.bg
Снимка:

Пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в публичното пространство. Това посочват в отговор на въпрос на депутат от Министерството на електронното управление, съобщава БНР. Въпросът е бил зададен от председателят на ресорната комисия Божидар Божанов.

Според статистика публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, 504 адреса от публични платформи. 

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

От там уточняват, че заради законови правила, това не се счита за киберинцидент и препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в сайтове за пазаруване.

В отговор на Божанов министерството съoбщава, че в изтекъл през януари в интернет файл с 6 милиона записи от български домейни, имало 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение, 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща.

От министерството уточняват, че изтеклият през януари списък вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 година. 

Течът напомни за случаят с изтичането от НАП на данните на повече от 6 милиона българи през 2019 г. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати