Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Телефонна измама - мними банкери теглят пари от сметките през приложение

Общество

Телефонна измама - мними банкери теглят пари от сметките през приложение

Телефонна измама - мними банкери теглят пари от сметките през приложение - Tribune.bg
Снимка:

Първите подобни опити за измами са регистрирани у нас в средата на миналата година

За нови опити за измами по телефона предупреждават от Националната полиция. Става въпрос за случаи,  при които измамници се представят за банкови служители и карат хората да инсталират на телефоните си приложения за отдалечен достъп. По този начин престъпниците могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на измамения.

Първите подобни опити за измами са регистрирани у нас в средата на миналата година. Криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция" обясняват, че обикновено човек получава обаждане от мним банков служител. Той иска от жертвата да инсталира в смартфона си приложение за отдалечен достъп. По този начин престъпните групи добиват информация за телефона на измамения и контролират приложенията му за онлайн банкиране ако има инсталирани такива.

Освен тези опити за измами, криминалистите отчитат и още един начин. С получаване на съобщения с линк, в които се искат повече данни за банковата карта на конкретния човек под предлог че има проблем с нея.

В същото време от МВР отчитат и спад на телефонните измами като цяло. Въпреки опитите на измамниците да използват Covid-19 в схемите си, този начин за измама не е успял. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати