Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Телефонната палата в София става хотел

Общество

Телефонната палата в София става хотел

Телефонната палата в София става хотел - Tribune.bg
Снимка:

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на бившата Телефонна палата на ул. "Гурко" в хотел, показва регистърът на Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община.

Сградата се намира на територията на район "Средец" в идеалния център на столицата. В момента предназначението й е "за многофунционално обществено обслужване", а след промяната към това ще се прибави "с хотел". Няколко години палатата бе собственост на компания на бизнесмена Васил Божков, който получи разрешение за превръщането ѝ в музей, в който да бъде експонирана колекцията му от антични предмети. В началото на тази година стана ясно, че синдикът на обявената в несъстоятелност фирма на Божков е продал актива ѝ на дружество на Георги Папазки. 

Издадената от Здравков виза позволява на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса", пише в.„ Сега“. Подобно разрешение за промяна получи и Божков през 2019 г. Тъй като сградата е паметник на културата, проектът трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата. Според печат върху визата за проектиране това веднъж се е случило преди 6 г., като в текста на новата виза се казва, че "преди одобряването на инвестиционния проект настоящата виза трябва да се съгласува от МК". 

Емблематичната за София сграда е създадена през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажното здание е с обща площ от 17 401 кв.м.  


Последвайте ни в Google News

 

Етикети хотел
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати