Температурите достигат 31 градуса. Смахнатото време подмами растенията да цъфтят
В четвъртък времето ще бъде предимно слънчево, със слаб вятър от изток. Максималните температури ще бъдат между 25 и 31 градуса, в София - около 26. Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.
По Черноморието също ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са около 25 градуса, температурата на морската вода е около 23 градуса, а вълнението на морето ще е 2 бала.
В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 21 градуса, на 2000 метра – около 14.
Изключително интересни явления наблюдават стари градинари – вместо есента да бъде „златна“, както повелява традицията, сезонът на традиционния край на земеделската година през октомври е досущ като пролетния месец май, предаде БГНЕС.
В едно от столичните села недалеч от София, Биляна Иванова отглежда своя зеленчукова градина, подправки, много плодни дървета, и няколко кокошки и патици. Изумена е, че за първи път в живота си вижда ягоди да цъфтят и връзват в края на септември. „През пролетта на тази година, през април, имаше дни с температури над 30 градуса. Това запази цветовете на дърветата, извади пчеличките навън, и като цяло се оказа златно време за дърветата, които впоследствие се отрупаха с плод – праскови, круши, ябълки, джанки, череши и сливи. Имам дори клонче, дебело колкото пръст, на ябълката, и то държи цели десет огромни ябълки“, учудва се Иванова. Тя е почитател на биологичното земеделие, не ползва абсолютно никакви препарати, и залага на това дъждът и слънцето да хранят плодовете.
И наистина, след последните есенни дъждове, тревата избуява съвсем зелена, учудващо – и напълно нетрадиционно, в момента може да се намери пресен лапад – традиционно единствено за пролетта, а по горите има и млада коприва. Подивял от растеж е и манголдът, който есенно време обикновено отдавна е приключил.
И към момента в градината на Иванова цъфтят и връзват тикви, тиквички, чушки, боб (който отдавна по това време трябваше да е прецъфтял и обран), подправките като целина, градински чай и магданоз са в апогея си, дори доматите, които са оцелели от летните жеги, продължават да цъфтят и плододават.
„Тази година, за първи път от над 20 години имаме такава реколта. За градинари, които имат малко свободно време и не ползват никакви препарати, това е дар от Бога. Успяхме да запазим почти цялата продукция за зимата под формата на различни видове сладко и зеленчукови разядки“, казва градинарката. От скромните винени сортове лозички в градината пък е набрала над 20 кг. плод. „Не произвеждаме алкохол, затова гроздето направихме на био сок с малко захар за децата, които пък го обожават под формата на ледени близалки“, смее се Иванова.
Не същия късмет, обаче, имаха градинари на много места в страната, които пострадаха или от мащабните пожари, или от наводненията преди три месеца.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/temperaturite-dostigat-31-grad/