Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ТЕЦ Марица 3 остава затворен, замърсяванията поставят електроенергийна система е под риск

Общество

ТЕЦ Марица 3 остава затворен, замърсяванията поставят електроенергийна система е под риск

ТЕЦ Марица 3 остава затворен, замърсяванията поставят електроенергийна система е под риск - Tribune.bg
Снимка:

В момента ТЕЦ Марица 3 не работи. С още две нарушения от ТЕЦ 3, България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да загубят работата си. Неизпълнението на предписанията може да доведе дори до спирането на големите инсталации в Маришкия басейн.  Това обявиха пред журналисти министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„От петък до събота, за по-малко от 12 часа, в Димитровград са регистрирани 8 пъти превишаване нормите на серен диоксид. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни норми“, уточни Карамфилова.

Тя коментира, че „Брикел“ работи, но са организирани непрекъснати проверки и ежедневно ще бъдат проверявани големите горивни инсталации. Командировани са и служители от други градове.

„МОСВ предоставя информация на ЕК дали има устойчива тенденция за намаляване нормите на серен диоксид“, каза още Карамфилова и уточни, че в момента България е в активна съдебна фаза и финансовите санкции са в изключително големи размери, освен това под риск е здравето на цялото население и енергийната система.

„Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител“, заяви Росен Христов.

Той обясни, че мощността на ТЕЦ Марица 3 е 65 мегавата, което е незначителна част, но инсталациите в Маришкия басейн са критични за цялата енергийна система.

„Ако ТЕЦ Марица 3 изпълни екологичните предписания, работата му ще бъде възобновена, ако не, ще бъдат спирани и други мощности“, посочи Христов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати