Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тежко здравословно състояние е причина за смъртността в дома в Сухиндол, твърди директорката

Общество

Тежко здравословно състояние е причина за смъртността в дома в Сухиндол, твърди директорката

Снимка:

Окръжната прокуратура във Велико Търново не изчака разпореждане от Гешев, а се самосезира във връзка с медийните публикации за дома за хора с деменция в с. Горско Косово, Сухиндолско, където са регистрирани 24 смъртни случая за последната година, предава „24 часа“.

В прокуратурата досега не са получавали сигнали за лоши условия и унизително отношение в дома за възрастни с деменция в сухиндолското село.

„Не съм съгласна с констатацията на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности, относно обгрижването на хората, грижата за тяхното здраве е направено. Решетка няма и бих казала, че неправилно е изнесена информацията!“, заяви Вера Дукова – управител на Дом за настаняване на възрастни с деменция с. Горско Косово, цитирана от БГНЕС.

От ръководството на дома обясняват, че причина за високия процент на смъртност се дължи на изключително тежкото здравословно състояние, в което масово постъпват хората там.

„Основната причина за тази смъртност е напредналата възраст на настанените лица и крайното лошо състояние, в което биват настанявани. Много от тях са хора без близки, намерени на улицата!“, каза още Дудкова.

Кметът на община Сухиндол Пламен Чернев обясни, че с бюджета на общината ремонт на сградата не може да бъде направен.

„През 2007- 2008 година направихме проект за ремонт и модернизация, през 2009 беше внесен, но ни беше отказано финансиране. Не спираме да търсим начини а финансиране, защото през общинския бюджет от капиталовите разходи или от местни приходи не можем да направим такъв голям ремонт“, каза кметът Чернев.

От ръководството поясниха, че в дома има 24 часа медицинска грижа за пациентите, като при тях работят пет медицински сестри и четирима лекари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема