Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания

Общество

Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания

Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания - Tribune.bg
Снимка:

"По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга. Тези случаи обаче са "вносни". Тоест това са лица, които са дошли отвън". Това каза пидемиологът д-р Христиана Бацелова пред Нова телевизия във връзка с тигрови комари в Европа и България.

По думите ѝ, ако комарите стигнат до болен и го ухапят – то тогава това насекомо ще се зарази и ще предаде вируса на поколението си. „Опасно е, когато поколението на комарите се зарази, защото става въпрос за големи количества от тези насекоми”, обясни тя в ефира на NOVA.

Вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че отдавна на територията на страната има тигрови комари. "Това е тропически комар. Но отдавна със затоплянето и влагата, той се разпространи доста широко, предимно в Южна Европа".

По думите ѝ насекомото тропически болести, които ги няма в нашите ширини, като денга. "В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга, в България имаме вече четвърти случаи. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга държава", поясни и директора на НЦЗПБ.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тигровите комари са опасни. "Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, подчерта той. Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект.

"След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента“, допълни доц. Кучнев.

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати