Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тихомир Станев: Имаме едни от най-ниските цени на "Гражданската отговорност"

Общество

Тихомир Станев: Имаме едни от най-ниските цени на "Гражданската отговорност"

Тихомир Станев: Имаме едни от най-ниските цени на Гражданската отговорност - Tribune.bg
Снимка:

Намеренията са от 2021 г. застраховката да поскъпва или поевтинява според поведението на пътя

"Вярвам, че системата бонус – малус ще постигне целите си, но това няма да стане за няколко месеца или година. Това ще изиграе възпитателен характер върху всички шофьори. След 3-5 години би трябвало да намалеят произшествията", заяви пред БНР застрахователният експерт Тихомир Станев.

Днес Асоциацията на българските застрахователи ще представи позицията си за модела на системата бонус – малус, разработена от Комисията за финансов надзор. Намеренията са от 2021 г. застраховката да поскъпва или поевтинява според поведението на пътя.

„Изисква се малко технологично време, за да може системата, която се ползва в други държави и да се черпи техният опит, да бъде съблюдавана за това как ще се развие на нашия пазар. Не може да направим абсолютно копи-пейст на поведението на английския, френския или немски шофьор спрямо българския. Но можем да вземем добрите практики, които предстоят спрямо бонус – малус, тъй като те са пряко свързани с поведението на рискови шофьори, включително има умишлени такива рискови шофьори, които си позволяват да бъдат доста фриволни на пътя, и обратното – има изключително дисциплинирани шофьори, които заслужават да ползват бонуси по застраховката“, обясни Станев в предаването „Преди всички“.

Той не скри, че има разминавания между текстове от наредбата и Кодекса за застраховането.

„България е една от последните държави в ЕС, която не е приложила този модел на изчисляване на риска спрямо поведението на водачите. Нормално е, когато се въвежда за първи път, да има неточности, които впоследствие трябва да бъдат изчистени на нормативната база“.

Според него „широката ножица“ между бонуса от 25% и малуса до 400% е оставена, за да могат застрахователите да си направят изчисленията за бъдещата цена от 2021 г. По думите му всяка промяна в застрахователния модел крие риск за застрахователя.

„Тук става въпрос за бъдещо несигурно събитие, което застрахователят трябва да предвиди“, подчерта Тихомир Станев и добави, че страната ни е с едни от най-ниските цени в Европа на „Гражданската отговорност“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати