Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тодор Чобанов: До 2 години приемът в първи клас ще бъде изцяло автоматизиран

Общество

Тодор Чобанов: До 2 години приемът в първи клас ще бъде изцяло автоматизиран

Тодор Чобанов: До 2 години приемът в първи клас ще бъде изцяло автоматизиран - Tribune.bg
Снимка:

„Очакваме около 12 000 първокласници да постъпят в общинските училища“, заяви зам.-кметът на София

Започва надпреварата за първи клас в столицата. Заради епидемията с COVID-19, за първа година кандидатстването в София ще става изцяло по интернет.

„От няколко години се подготвяме усилено за времето, когато изцяло онлайн ще се предлагат всички видове услуги“, заяви зам.-кметът по култура, образование и спорт Тодор Чобанов пред bTV.

„Организирали сме така кандидатстването, че родителите ще попълнят едно заявление по образец, качено на сайта на Столична община и ще го изпратят в съответното  училище, където реално от 1 юни ще класират децата“, обясни Чобанов.

В заявлението се посочват всички обстоятелства, които се проверяват, за да не се налага родителите да ходят където и да е.

„Голямата новост в тази връзка е, че редица документи, които се изискваха при предишни години, свързани най-вече със семейно положение, удостоверение за децата, адрес, ще се проверяват по служебен път и няма да се изискват такси“, каза Чобанов.

Ще се запази този облекчен модел на кандидатстване и в бъдеще (след извънредното положение), „но ще добавим това, което в момента ни липсва – с колегата заместник-кмет по дигитализацията работим до година-две да имаме изцяло автоматизиран прием“, разкри Чобанов, като допълни, че целта е да се избегне човешката намеса в обработката на документите, която е налице сега.

Тази автоматизирана система ще е по подобие на тази за детските градини – на база на софтуер, който ще проверява всички обстоятелства, каза зам.-кметът по култура, образование и спорт на София.

По неговите думи са взети всички необходими мерки, за да не се получат проблеми при кандидатстването за първи клас тази година. Ще има дежурни физически във всички училища, ще може да се задават въпроси, както на място в учебните заведения, така и чрез мейли и телефони към дирекция „Образование“, така че родителите да получат всички необходими указания.

„Животът е шарен и винаги могат да възникнат проблеми, но пак повтарям, че телефоните ни са отворени“, подчерта Чобанов.

„Очакваме около 12 000 първокласници да постъпят в общинските училища. 158 училища ще приемат децата. Миналата година 98% от децата бяха записани там, където бяха подадени заявления от родителите. Тоест имаме една изключително успешна степен на успешно класиране на база правилата в закона и родителските желания“, обобщи Чобанов.

Законът определя критериите за кандидатстване в предучилищна и в първи клас, отбеляза Чобанов в отговор на въпроса за разликите между двата приема.

„Детската градина съчетава две неща в себе си – едното е отглеждане, а другото е обучение, а в училището акцентът е върху обучението. В края на краищата ние ще се съобразим с това, което законодателят постанови“, заяви Чобанов, който обаче е убеден, че до няколко години ще имаме плавен преход между детската градина и първи клас.

Броят на местата е по-голям от броя на децата. Около 2000 места има в системите, които могат да бъдат заети, посочи зам.-кметът по култура, образование и спорт.

Отпадат и част от документите за кандидатстване в детските градини, сподели Чобанов, като отбеляза, че там приемът е изцяло автоматизиран и класирането ще излезе сега. Между 15 май и 15 юни ще се извърши записването, ако няма проблем с  удължаване на извънредното положение, но „тогава ще бъдем гъвкави и ще отложим срока, за да не се налага на родителите да ходят в градините“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети