Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Томислав Дончев: 4 пъти намалява броят на отпадналите ученици за 2 години

Общество

Томислав Дончев: 4 пъти намалява броят на отпадналите ученици за 2 години

Снимка:

Вицепремиерът смята, че задължителното основно образование трябва да се запише в Конституцията

За последните две години в образователната система са върнати общо 40 029 ученици. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след заседание на Координационното звено по механизма за обхващане и задържане на деца в образователната система.

По думите му Механизмът за обхващане и задържане на деца в образователната система работи.

„Специално за учебната 2018-2019 година нови 19 077 деца са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас, като 18 255 са останали там до момента“, посочи Дончев.

Броят на новоотпадналите за тази учебна година е намалял три пъти и за първи път бележи значителен спад. Реално отпадналите са 5 200 деца и ученици към 30 април. Спрямо две години по-рано броят на отпадналите е намалял 4 пъти.

По думите на Дончев нямало как този резултат да е постигнат само с усилията на структурите на МОН, затова са мобилизирани социални работници, медиатори, служители на местната власт.

„Има безотговорни родители, които не правят необходимото децата да бъдат в клас. Затова се налага промяна в Конституцията, която да наложи задължително основно образование“, сподели още вицепремиерът.

„Налице са проблеми с мерките за принуда, които правителството се старае да наложи“, констатира още Дончев.

Глобите по Закона за предучилищното и училищното образование се оказват неефективни. От 11 000 сигнала за отсъстващи от училище деца са наложени едва 300 акта.

 „Най-голям остава проблемът с ромските квартали“, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Оправдания за отсъствие от училище най-често са липсата на билет за градски транспорт или банкет", изтъкна той.

Предвиждат се и допълнителни възнаграждения за служителите, които работят с децата, както и назначения на образователни медиатори. В момента има над 200 назначени медиатори.

В момента Министерството на труда и социалната политика е предложило промени в Наредбата за енергийните помощи, които имат за цел обвързване на този вид помощ с редовната посещаемост на училище.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив