Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Топлофикация“-София не е с отнето комплексно разрешително, както твърди Манолова

Общество

„Топлофикация“-София не е с отнето комплексно разрешително, както твърди Манолова

Снимка:

За сметка на това парно и топла вода може да поскъпнат от януари

„Топлофикация София“ не е с отнето комплексно разрешително така, че няма нищо извънредно, заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Той беше изслушан на днешното заседание на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

По-рано днес Мая Манолова от ИБНИ бомбастично заяви, че ГЕРБ са заложили мини, за да остане София без парно и топла вода от октомври.

Личев коментира, че е трябвало да отговорим на изискванията на директивата за емисиите до 31.12.2020 г. „От 26 горивни инсталации, 4 не са получили дерогация или не са с потвърдени комплексни разрешителни“, каза той и добави, че софийската е сред тях.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров каза, че са предприели стъпки за дерогация от 2018 г. и призна, че на този етап не могат да изпълнят изискванията на ЕС. Той коментира още, че няма кой да измести „Топлофикация“ и евентуалното спиране на работата им ще причини повече щети отколкото да продължи да работи в сегашния си вид.

От КЕВР заговориха и за цените на предлаганата услуга. Според председателя на регулаторния орган ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на новата година, ако пред следващите месеци цените на газа и въглеродните емисии на международните пазари не започнат да падат.

„Топлофикация „София“ е поискала поскъпване на парното от септември, но има нормативни пречки това да стане. След като на 1-ви юли влезнаха в сила новите цени за топлинната енергия, включително и на „Топлофикация“-София, Комисията няма законово и нормативно основание да промени тази цена до 1-ви януари 2022-ра година, така че на 1-ви януари ние по необходимост, ако няма рязко изменение в посока на намаляване на цените на природния газ на европейските газови хъбове, Комисията за енергийно и водно регулиране ще коригира както цената на топлинната енергия, така и цената на електрическата енергия“, съобщи Иван Иванов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още