Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тотализаторът щедро развърза народната кесия, за поредната схема с обществени поръчки

Общество

Тотализаторът щедро развърза народната кесия, за поредната схема с обществени поръчки

Тотализаторът щедро развърза народната кесия, за поредната схема с обществени поръчки - Tribune.bg
Снимка:

Ако съществуваше висше училище за обучаване на нови кадри в специалността „Източване на държавни средства“, то в нашата държава щяхме да разполагаме с истински професори, демонстриращи виртуозни способности.

През последните по-малко от два месеца, тихомълком, но без да губи излишни усилия, настоящото ръководство на ДП „Български спортен тотализатор“ като за последно разхищава огромни  средства, насочени по посока на съмнителни обществени поръчки. И въпреки, че са посочени множество точки и членове от „Закона за обществени поръчки“, то неизвестните около тези действия са доста, а съмнителните и най-вероятно незаконни деяния тепърва ще излизат наяве.

Така например само преди около седмица стана ясно, че е задействана поръчка за изплащане на сериозната сума от 2 милиона лева за реклама в софийското метро, която е извършена чрез директно пряко договаряне. Разбира се, няма нищо лошо единственият ни държавен хазартен оператор да рекламира и разширява дейността си. Когато такава държавна организация работи добре, тя е сигурен източник на милиони левове печалба, които според първоначалния замисъл би трябвало да отиват директно в подкрепа на спортните федерации. Но само „би трябвало“. Истината е, че през настоящата година някоя от тях не е получила и стотинка. И в същото време така и никой не разбра мотивите за решението на изпълнителния директор на БСТ, Александър Тодоров, да предпочете двумилионният разход за присъствие в тъмните тунели на метрото, вместо традиционната и доказано далеч по-ефективна медийна реклама (ТВ, радио и уеб).

Друг още по-фрапиращ пример за нагло поведение е също отпреди десетина дни. Става дума за странното решение за избор на фирма-изпълнител по перо „Организиране на събития за нуждите на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор““. В обособена позиция 1 е заложена прогнозна стойност в размер на 999 800 лева. Отново имаме пряко договаряне с няколко фирми.  Но тази, заела първо място е доста интересна на първо място с култовото си име: „СТЕК И ВИНО“ ООД. Нейната оферта с номер OF879212 има предложена най-ниска обща цена за изпълнение на поръчката - 916 100 лева. Чудесно, нали? До момента в който разберете, че фирмата „СТЕК И ВИНО“ е… създадена на 17 Юни 2019г., има установен капитал от 500 лева и… НИКАКВА дейност досега! Няма и данни колко служители има.  Звучи ли странно? Няма лошо да се правят събития. Това е един от най-добрият подход за популяризиране дейността на предприятието. Въпросите обаче които изникват тука са : Как фирма без никаква досега дейност и опит ще изпълнява поръчка за близо един милион лева ? Как без назначени служители ще изпълняват описаните в поръчката дейности, които се изисква доста сериозен персонал ?  

Тодоров обаче не спира дотук и без да се замисля за последствията, сляпо и без изневяра служи на онези, които му осигуриха държавната позиция – с безстрашен замах! Защото поръчката, стартирана на 17.06.2022 г., притежава още интересни казуси. В обособена позиция 2 е заложено „Организиране на събитие официално честване на 65 годишнината от учредяването на ДП „Български спортен тотализатор“. За незапознатите с официалните дати в историята на Тотализатора припомняме, че „Спорт Тото“ всяка година чества създаването си на датата. 12 май. Теост месец след направеният разход от 83 493.18 лв се пуска се поръчка  за него. Наистина впечатляващ разход за една вечеря в петзвезден хотел.

Отделно от това има много въпроси на който министър Василев трябва да отговори :

-         Защо все още не е проведен конкурс за избиране на членовете на предприятието както се изисква по закона за публичните предприятия ?

-         Отговарят ли назначените от него служители в Управителният съвет на изискванията на длъжностите?

Тези и още много въпроси ще задаваме на Министър Василев и странните назначения на неговите приятели по чашка на сериозни управленски позиции за който нямат никакви качества, компетенции и опит.

Източник: Новспорт


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети