Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Трагичната история на 13-годишната Лилия от Пазарджик

Общество

Трагичната история на 13-годишната Лилия от Пазарджик

Трагичната история на 13-годишната Лилия от Пазарджик - Tribune.bg
Снимка:

13-годишната Лилия Иванова от Пазарджик се нуждае от постоянна рехабилитация за поддържане на двигателните ѝ функции след тежка мозъчна операция в Германия. Диагнозата на детето е енцефалит на Расмусен. До 6-годишната си възраст Лилия е здраво и щастливо дете, през 2011-а обаче е ухапана от куче пред блока в Пазарджик, където живее с родителите си и по-големия си брат, разказва в. „24 часа“.

След ухапването майката Павлина Иванова води незабавно дъщеричката си на лекар и той ги изпраща в спешния център за инжекция против тетанус. В документите лекарят изрично записва, че на детето трябва да бъде поставена половин ампула от лекарството. Медицинската сестра, извършила манипулацията, не се съобразява с лекарското предписание и инжектира на детето цялата. На протестите на майката сестрата отговорила: „Нищо ѝ няма на малката.”

Вследствие на предозирания медикамент момиченцето започва да получава епилептични пристъпи - буквално по 200 на ден, обяснява майката Павлина.

В столичната болница „Св. Наум” на детето е поставена диагнозата. Рядко заболяване, от което страдат общо около 4-5 деца у нас. Като научава тежката диагноза на дъщеря си, бащата на Лилия напуска семейството, а към момента не плаща и издръжка, за което е подсъдим, казва Павлина.

На детето е предписана терапия със скъпоструващ медикамент. Тя обаче не дава резултат и лекарите препоръчват незабавна операция в Германия - към онзи момент у нас подобни интервенции не се правят. При операцията се разделят двете хемисфери на мозъка, за да не може възпалението на поразената мозъчна половина да се прехвърли на здравата.

Майката подава документите на детето си във Фонда за лечение на деца в чужбина, но без резултат. Отчаяна от влошаващото се състояние на детето си, Павлина Иванова пише писмо до премиера Бойко Борисов и получава отговор, че ще бъде направена проверка по случая.

Не след дълго от фонда за лечение на деца ѝ съобщават, че операцията на Лилия е одобрена и ще бъде финансирана от фонда.

Операцията е направена през 2012 г. и преминава успешно. След изолирането на лявата хемисфера обаче детето получава парези на дясната ръка и крак. Вече 7 г. Лилия се движи, като влачи десния си крак, а ръката е напълно неподвижна. Поради това немските лекари предписват на детето постоянна рехабилитация, за да може работещата дясна половина на мозъка да компенсира блокираната лява.

В момента Лилия е ученичка в VI клас и се справя добре. За да може майката да работи, всеки ден бабата на детето пътува 20 км, за да се грижи за внучката си.


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (1)

Роси Нека бъдем хора и да помогмен
14.12.2018 17:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети