Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Тренд“: 44% от българите не са били щастливи през 2020г.

Общество

„Тренд“: 44% от българите не са били щастливи през 2020г.

Тренд: 44% от българите не са били щастливи през 2020г. - Tribune.bg
Снимка:

Пандемията е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. Това показва национално представително проучване на Изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа" за настроенията в края на годината.

80% от хората са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България. В личен план обаче за 47% от българите годината е била лоша, а за 39% - добра. Българите са песимисти за 2021 г. Оказва се, че мерките срещу COVID-19 имат и своите добри страни - прекарваме повече време със семейството си.

Много близки са данните за щастието -  44% от анкетирани казват, че не са били щастливи през 2020, на фона на 46 на сто, които са били.

През миналата година заявилите, че са щастливи, са били 63%.

Изследване на ТрендИзследване на Тренд

2020 г. в личен план, годината изглежда по-добре, въпреки че негативните оценки отново преобладават - за 39% тя е била добра, а за 47% - не.

Без съмнение пандемията от COVID-19 е нанесла щета за немалка част от българите. През последните години годината е била добра за около 50-60% от българите и лоша само за по-малко от една трета.

По отношение на оценка за финансовите възможности, мнението, че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40%.

По всичко личи, че икономическите щети, нанесени от пандемията, са дали ефект върху немалко българи. За сравнение, този процент през 2018 и 2019 г. е бил 10 пункта по-нисък.

Противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 принудиха немалко хора да прекарат повече време вкъщи, което има и своите добри страни. Така през 2020 г. 74% са имали достатъчно време за тяхното семейство, докато през 2019 г. този дял е бил 65%.

Изледване на ТрендИзледване на Тренд

Въпреки откриването на ваксина срещу COVID-19 българите остават песимисти за предстоящата 2021 г.

Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44% смятат, че годината ще е по-лоша за страната.

Очакваните икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година. На въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план обаче, по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а 29% по-лоша година.

И на двата въпроса има същите демографски зависимости, както при оценката за отминаващата 2020 г. Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 г., докато най-възрастните остават най-скептични.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати