Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Тренд“: 52 на сто от българите смятат, че здравеопазването ни се е справило с епидемията от Covid-19

Общество

„Тренд“: 52 на сто от българите смятат, че здравеопазването ни се е справило с епидемията от Covid-19

Снимка:

Със 7% на сто спрямо октомври миналата година пада делът на хората, които смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока. Това показва национално представително проучване от август на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1005 души.

„Обществото очаква държавата да отдели повече средства за здраве, особено в условията на Covid-19. Усещането ни, че тази тема е приключила и ние повече не се интересуваме, не е точно така. Данните показват, че този страх стои в някаква степен в обществото“, коментира социологът от „Тренд“ Евелина Славкова пред БНР.

Мнозинството от българите (52%) са на мнение, че здравеопазването ни се е справило с проблемите около Covid-19, а според 26 на сто от запитаните системата ни не се е справила. 40% от анкетираните имат повече доверие в системата след епидемията, а за 32 на сто това е причина за спад в доверието им.

Проучване на „Тренд“Проучване на „Тренд“

47% или близо половината население смята лошия контрол в системата на здравеопазването за изключителен проблем. „Усещането, че се изливат някакви пари, но не се знае къде отиват, по един или друг начин съществува“, отбеляза още Евелина Славкова.

Хората очертават сред основните проблеми на системата най-вече високото доплащане за медицински услуги (52%), липсата на медицински кадри (42%) и ниското качество на лечение (42%). След това се нареждат проблемите с лошото състояние на болниците (39%) и високото доплащане за лекарства (37%).  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още