Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Трета стимулираща стипендия за студенти „Педагогика“ от догодина

Общество

Трета стимулираща стипендия за студенти „Педагогика“ от догодина

Снимка:

Необходими са два пъти повече кадри, каза Красимир Вълчев

Има сериозен недостиг на учители във всички направления, посочи образователният министър Красимир Вълчев в Поморие. Той уточни, че догодина ще бъде въведена и трета стимулираща стипендия за постигнати успехи на студенти, следващи педагогически специалности.

"Програмите сработват засега. Започнахме редица мерки като повишаване на възнаграждението. това дава особен резултат в предучилищната падагогика. Предоставяме и допълнителна стипендия за студентите, които следват подобно направление", подчерта министърът. По думите му, за да се овладее кризата, в следващите 10 години ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители.

Учебната година ще започне без проблем, но недостигът на кадри е по всичките нива в образованието. Между 4 000 и 4 500 учители излизат в пенсионна възраст, уточни министър Вълчев и допълни, че една част от тях продължават работа и след пенсионна възраст. Той се аргументира и със статистиката, която показва, че младите хора, навлизащи на пазара на труда у нас са едва 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст.

 „Образованието е изправено пред предизвикателството да осигури квалифицирани кадри. Това ще се усеща все по-сериозно в следващите десет години“, категоричен е образователният министър.

Традиционно недостиг на учители има в специалностите информационни технологии, английски език, природо-математическите науки и учители по професионална подготовка. Най-остра е липсата на преподаватели по математика, физика, химия.

„В инженерните направления също сме предвидили стипендии. Имаме голяма нужда от педагози и инженерни специалисти“, констатира министърът на образованието и науката.

Според него друг важен проблем пред образованието у нас е отпадането на децата от училище.

В Поморие, министър Красимир Вълчев се срещна с учители от общината, с кмета Иван Алексиев и директора на Районния инспекторат по образование към министерството Виолета Илиева.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още