Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Три мини в Черно море, две от тях до България (ОБНОВЕНА)

Общество

Три мини в Черно море, две от тях до България (ОБНОВЕНА)

Три мини в Черно море, две от тях до България (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Българските военни проверяват сигнала за мина в Черно море

Три мини са открити на територията на Черно море днес сутринта – първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Мината, която е била близо до нашата територия от турска страна е била обезвредена, съобщи министерство на националната отбрана, цитирано от държавната телевизия ТРТ-Хабер и БТА.

Мината, която е била забелязана в района на нос Галата ще бъде обследвана, заявиха от МО.

 

„Военноморските сили (ВМС) на България ще извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център - Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата”, съобщиха от МО. Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море по-късно днес. Кораб на румънските военноморски сили се отправи към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи Romania Journal. Миночистачът „Вицеадмирал Константин Белеску”, с група водолази за разминиране на борда изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния. Нос Мидия се намира в близост до известния курорт Мамая и е популярен със своя плаж.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема