Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тригодишно дете в столицата е с Делтакрон

Общество

Тригодишно дете в столицата е с Делтакрон

Тригодишно дете в столицата е с Делтакрон - Tribune.bg
Снимка:

Тригодишно дете от София е с Делтакрон – ко-инфекция от грип и коронавирус. Пробата е диагностицирана с PCR в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тя е доказана ко-инфекция от грипен вирус A(H3N2) и SARS CoV-2.

От НЦЗПБ посочват, че все още в страната циркулира грипният щам „Камбоджа”. През периода 18 - 24.03.2022 г. в в референтната лаборатория „Грип и ОРЗ” с PCR са доказани 14 грипни вируса A(H3N2) в респираторни проби на 9 хоспитализирани пациенти от София и Пазарджик и в 5 амбулаторно лекувани пациенти от Стара Загора, Русе, Перник и Благоевград.

Първият случай на грипен щам „Камбоджа” беше регистриран у нас през декември 2021 г. Той беше диагностициран при жена, завърнала се от Франция. Експертите определят този грипен вирус като по-опасен, тъй като често предизвиква усложнения, които изискват лечение в болница.

По-рано този месец от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че случаите на грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с 50% в много области на страната.

В Благоевград обявиха грипна епидемия и бяха преустановени консултациите и плановият прием в здравните заведения. Рязко нараснаха случаите и в Силистренско.

Грипът протича тежко при деца и възрастни, а най-типичният симптом е бързото покачване на температурата до 39 градуса. Характеризира се с остро начало, много висока температура, болки в очните ябълки и суха кашлица. 


Топ новини

виж още
Актуална тема