Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Трима души са разпитани за палежа на българското знаме във Вевчани

Общество

Трима души са разпитани за палежа на българското знаме във Вевчани

Снимка:

Македонското вътрешно министерство потвърди, че трима души са разпознати като участници в палежа на българското знаме по време на карнавала в село Вевчани, в югозападната част на страната, пише БГНЕС.

Инцидентът стана на 14-ти януари. Тримата вече са били разпитани от полицията. Прокуратурата ще повдигне обвинение срещу тях за „уронване на престижа на чужда държава съгласно чл. 181 от НК". Това обвинение предвижда парична глоба. Веднага след инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от този вандалски акт. Ангелов отправи остра вербална нота до МВнР на Република Северна Македония.

След инцидента Министерството на външните работи в Скопие осъди изгарянето на българското знаме на карнавала във Вевчани, оценявайки го като вредно за репутацията на страната.

„Вековната традиция не трябва да бъде застрашена от дейности, които омаловажават или обиждат нации, държави, особено нашите съседи. Осъждаме изгарянето на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, действие, което не само уврежда репутацията на карнавала, но и репутацията на Република Северна Македония“, съобщиха от МнВР на РСМ.

Президентът Стево Пендаровски също осъди подпалването- „Палежът на знамето на Република България е недопустим и осъдителен. Между съседите е необходимо изграждане на доверие, разбиране и уважение“, заяви държавния глава.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още