Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тристранният съвет обсъди промени в Кодекса на труда

Общество

Тристранният съвет обсъди промени в Кодекса на труда

Тристранният съвет обсъди промени в Кодекса на труда - Tribune.bg
Снимка:

Предлага се от 8 на 4 месеца да се намали изискваният стаж, за да се ползва платен годишен отпуск за тези, които за първи път постъпват на работа

Тристранният съвет се събра на редовно заседание днес, за да обсъди предложенията за промени в Кодекса на труда, които бяха внесени от социалния министър.

В началото на днешното заседание на НСТС вицепремиерът Марияна Николова поздрави страната ни за присъединяване към чакалнята на Еврозоната. Това по думите ѝ ще намали лихвите и ще даде тласък на икономиката ни.

Според направените предложения има възможност да се договарят до 300 часа извънреден труд вместо досегашните 150 на година. Предвидени са по-високи санкции за работодателите при системни нарушения на законодателството. Глобата може да достигне до 30 000 лв.

Предлага се и от 8 на 4 месеца да се намали изискваният стаж, за да се ползва платен годишен отпуск за работниците, които за първи път постъпват на работа.

За синдикатите е важен въпросът за изчисляване на работното време. Според тях работният ден у нас ставал 9 часа и 12 минути средно годишно на ден. Те искат да се запази осемчасовият работен ден, като настояват и за строго регламентиране на извънредния труд.

„Предложеният Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда е плод на работата на всички социални патньори, разбира се на експертите на Министерството на труда и социалната политика. Той представлява едно балансирано предложение на интересите на всички страни. Това, което е прието от всички социални партньори е ограничаване на възможността между един и същи работник или служител и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни от месеца.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ по-голямата част от социалните партньори без КТ Подкрепа приемат включване на тютюнопроизводителите в обхвата на лицата, които имат право да сключват еднодневни трудови договори. Гарантира се възможността трудовите договори на лицата, които се осигуряват в учителския пенсионен фонд, да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия. Признаване за трудов стаж на времето, през което трудоустроеният или бременната работничка и служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя, съобразно предписанията на здравните органи.

„По отношение на трите дискусионни теми мисля, че успяхме да постигнем общо споразумение. За разпростирането на Колективните трудови договори, след като се приеме съгласие от страна на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите, а по отношение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд смятаме отново, че сме предложили максимално балансирани решения, които да отчитат интересите и на двете страни“, заяви Сачева.

По думите ѝ в момента тече общественото обсъждане на законопроекта до 19 юли и ще бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет до 22 юли.

Тя коментира и това, че Конституционният съд се е произнесъл днес по Конституционно дело номер 3 за Закона за социалните услуги.

„Решенията на Конституционния съд не могат да бъдат коментирани, те ще бъдат изпълнени. Утре предстои да се разглеждат в Комисия по труда и социалната политика предложения, които са внесени както от ПП ГЕРБ, така и от Обединени патриоти по отношение на промени на Закона за социалните услуги. Така че решенията на конституционния съд също ще бъдат взети предвид“, заяви социалният министър.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети