Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тровеният Гебрев на среща с дясната ръка на Божков

Общество

Тровеният Гебрев на среща с дясната ръка на Божков

Тровеният Гебрев на среща с дясната ръка на Божков - Tribune.bg
Снимка:

Приятелска среща си направиха тровеният с Новичок оръжеен търговец Емилиян Гебрев и Георги Попов, сочен за дясна ръка на хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков, пише в. „България Днес“.

Гебрев и Попов са бивши колеги от времето, когато и двамата работят във външнотърговската държавна компания по времето на соца „Кинтекс“. Тогава дружеството се контролира от репресивната тоталитарна Държавна сигурност, а основната му дейност е износ и внос на оръжие, боеприпаси, бойна и специална техника и др.

Според запознати оръжейният търговец и бившият главен акционер в ПФК „Левски“ прекарват младите си години в „Кинтекс“. По-късно всеки от тях поема по свой професионален път, но очевидно през годините двамата запазват приятелството си, личи от кадрите на изданието.

Гебрев и Попов се отдават на сладка раздумка в столичния Южен парк в слънчевия майски ден. Компания на популярните бизнесмени правят двама техни познати.

За приятелската си среща, дружеското каре избира маса на шарена сянка под високо дърво в едно от заведенията в оживения градски парк.  Компанията си поръча студена бира, с която се разхлажда, докато приятелски си бъбри. Никой не пуши цигари на масата.

Снимка: България ДнесСнимка: България Днес

Повече от час продължава сладката раздумка между четиримата господа. За срещата си в парка, Емилиян Гебрев залага на светло сако, под което носи искрящо бяла риза. Аутфитът му е допълнен с класически сини дънки и мокасини. Георги Попов залага на бяла спортна блуза с черна яка, която е в тон с панталона и обувките му.

Соченият за дясна ръка на Васил Божков за първи път се появява на публично място след повече от година отсъствие от страната. Георги Попов бе задържан в Дубай през миналия февруари. Това стана по искане на българската спецпрокуратура във връзка с разследването за организирана престъпна група срещу Божков, в което е включен и Попов.

Той бе екстрадиран у нас в края на миналата седмица. По време на делото за определяне на мярката му за неотклонение той заяви, че се прибира в България, за да изчисти името си.

Попов увери спецмагистратите, че искал да си дойде още през миналия март, но мерките срещу пандемията осуетили намеренията му.

По време на заседанието така и не стана съвсем ясно дали Попов е екстрадиран, както съобщи държавното обвинение, или доброволно се е прибрал. В крайна сметка, съдът го пусна на свобода в неделя срещу 40 хил. лв. Попов трябва да внесе парите през следващите десет дни.

Опасни връзки

Съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г. Това обяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева миналия месец.

Изявлението на българската прокуратура става около 10 дни, след като чешкият премиер Андрей Бабиш официално обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, за взривяването на военни складове във Врбетице през октомври 2014 г. Впоследствие стана ясно, че там са били съхранявани материали, собственост на българската оръжейна компания ЕМКО на Емилиян Гебрев, който беше отровен заедно със сина си Христо и производствения директор на компанията Валентин Тахчиев през април 2015 г.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема