Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тройно повече заболели от Covid - 19 през следващия месец

Общество

Тройно повече заболели от Covid - 19 през следващия месец

Тройно повече заболели от Covid - 19 през следващия месец - Tribune.bg
Снимка:

Още месец и половина ще има ръст на случаите на COVID, а след това ще намаляват плавно. Ще се удвоят или утроят стойностите на новозаболелите, които има към момента. Има роене на Омикрон, а не чисто нови варианти. Няма да стигнем предните вълни на коронавирус. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по Нова нюз.

"Към момента е 7-дневна изолацията за доказано болните, а карантината е 5-дневна за контактните. Не е особено необходима карантина за хората, изложени на по-голям риск от заразяване. Заболяването не е тежко, рискът за контактните намалява. Изолацията на болните не е нужно да е 7 дни, заболяването преминава бързо, вирусът се изчиства в първите няколко дни", коментира тя.

По думите ѝ МЗ може да даде предложения за промени в Закона за здравето, а парламентът да ги одобри. "Първенец в заболеваемостта е Силистра. При средно за страната 58 заболели на 100 000 души, за града е 110. Имаме още 8 области с между 60 и 120 на 100 000. Търново, Габрово и Ловеч също са с повишение на заболеваемостта. Очакваме да се увеличи в още области", заяви проф. Христова.

Според нея рисковите групи трябва да внимават и при новите подварианти. "Заболелите от диабет, сърдечно-съдови болести, хората с наднормено тегло и хроничноболните трябва да се пазят повече. Грипът започва бързо с общи симптоми. От своя страна COVID - с кашлица, дразнене на гърлото и след това постепенно отпадналост и болките по цялото тяло. Първо ще има пик на коронавируса, а след това ще има и грипна вълна - вероятно през януари и февруари", посочи медикът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати