Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Трябва ли да възпитаваме децата с шамари?

Общество

Трябва ли да възпитаваме децата с шамари?

Снимка:

Родители и църквата в спор за Стратегията за детето

Родители и църквата имат различни виждания за Стратегията за детето, която предстои да бъде приета у нас. От Светия синод излязоха с остра критика и настояване за пълна редакция на новата Национална стратегия за детето. Църквата се обвява за пълна забрана на абортите, за забрана на сексуалното обучение за сметка на религиозното. Според църквата въвеждането на забраната за телесно наказание на децата може да доведе до тотално непослушание на детето към родителите му. Родителите трябвало сами да избират как да възпитават децата си. От БПЦ настояха и да се направят промени в други закони, с които да се забранят абортите, като това според тях би решило демографската криза.

„Абортът е грях. Той е отнемане на човешки живот. Няма как църквата да толерира това отнемане, което знаем, че е право единствено и само на този, който дава човешкия живот – Богът. И през 2020, 2030 и 2040 абортът ще бъде грях. Затова трябва да се заложи повече на това нравствено и морално възпитание на подрастващата младеж, която трябва да знае, че безразборните полови контакти водят до нежелани бременности, а те водят до тези аборти!“, обясни пред Нова тв Западно – и Средноевропейски митрополит Антоний.

Асоциация "Родители" излезе с позиция срещу позицията на Българската православна църква относно възможността родителите да могат да прилагат физически наказание на децата си.

„Много от политиките в България касаят и се отнасят до родителите. Това, което ние виждаме в новата национална стратегия е, че за първи път има предложение за цялостен подход за подкрепа на родителите.  Това означава не просто една обща дума – Да, трябва да подкрепяме родителите, което всички ние знаем, че трябва да се случва, но означава повече детски градини, означава повече места, на които родителите да потърсят помощ, когато имат нужда от нея, означава повече компетентни здравни специалисти, учители, които да могат да ги консултират. Имаме вече налице конкретика и смятаме, че тези текстове са едно добро обещание за това държавата най-накрая да има една цялостна политика за подкрепа на семействата, от която наистина имаме нужда”, коментира Мария Брестничка - координатор в „Националната мрежа за децата”.

Относно критиките от страна на Църквата за пълна забрана за физическо и психическо насилие над децата, Брестничка коментира, че 90% от родителите смятат, че телесното наказание не е ефективна възпитателна мярка.

„Когато стигнем до това защо тогава го използват, получаваме като отговор - „Не зная какво друго да направя, кипна ми, падна ми пердето, много се ядосах”. Т.е. тук въпросът е какво можем ние да направим, така че родителите да намерят алтернатива на телесното наказание, което спира моментното поведение, с което не сме съгласни, но в никакъв случай не учи детето на това какво всъщност трябва да се случва и как то да има себеконтрола, да има поведението, което очакваме от него” , коментира още Брестничка.

„Всяка една крайност естествено не е приемлива. Българската православна църква, изхождайки от настоящата Национална стратегия за детето, която предстои да бъде и гласувана и приета, изказа своите притеснения относно прекалените правомощия, които тази стратегия дава на детето в ущърб на родителите”, заяви Западно – и Средноевропейски митрополит Антоний. 

По думите му тук не става въпрос за насърчаване на насилието, а за правото на възпитание, което принадлежи на родителите.

„Според църквата възпитанието трябва да става с необходимата любов и грижа към детето, т.е. не трябва да има агресия, не трябва да има ожесточеност! Възпитанието, когато е водено от любов за благото, доброто и бъдещето на детето, тогава естествено то е в рамките на допустимите граници. Тук не става въпрос за един или два шамара, тук става въпрос, че с тази Национална стратегия се изключват изцяло физическите наказания“, коментира още митрополит Антоний.

„Всеки един от нас като малък е получавал един или два шамара. Това по никакъв начин не ни е направило агресивни. Тук става въпрос за спазване на основните нравствени възпитателни норми в самото семейство”, категоричен  е той.

По неговите думи църквата настоява за едно морално, нравствено и религиозно възпитание.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив