Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Църква в Несебър и манастир в Раковски ще приютят бежанци от Украйна

Общество

Църква в Несебър и манастир в Раковски ще приютят бежанци от Украйна

Църква в Несебър и манастир в Раковски ще приютят бежанци от Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Единственият действащ храм в Несебър - „Успение Богородично“ отваря вратите си за бежанци от Украйна, информира БГНЕС.

В прилежаща сграда към храма ще бъдат приютени осем майки с малки деца и бебета. В морския град очакват да пристигнат нуждаещите се. Трудното придвижване и натоварването на границата с Румъния обаче възпрепятства бягащите от войната в Украйна.

Инициативата е на Община Несебър, която активно работи с БЧК, съвместно с групата „Шофьори Несебър“, които са организирали превоза на жените и децата от границата на Румъния.

„И друг път ще помагаме, нали сме християни. Има достатъчни места за настаняване. Ситуацията обаче сега е различна, защото е война и загиват хора“, каза отец Петър.

В инициативата се е включила и ученичката Оливия Клемпка от Украйна. Тя е доброволец в младежката организация на БЧК и от 5 години живее в Несебър.

Тя е потърсила сама контакт с кмета на града Николай Димитров, за да се осигурят помещения за набиране на помощи във всички селища на общината.

В Раковски също ще подадат ръка на бягащите от войната. Католическият манастир „Свети Максимилиян Колбе“ в града е готов да приеме 28 бежанци от Украйна. Това съобщи пред 24plovdiv.bg неговият настоятел отец Венцислав Николов.

„Можем да приютим украински семейства в нужда - жени с деца, възрастни, ранени, докато продължават военните действия. В контакт сме с посолството на Украйна в София, с няколко католически организации, сред които „Каритас“, големи фирми в Пловдивска област и много хора, които са готови да ни помогнат. Имаме нужните условия и средства за момента“, заяви отец Николов.

Той добави, че манастирът разполага със стаи за гости, където могат да бъдат настанявани по двама, или трима души, собствена трапезария, аула, конферентна зала, беседка, красива градина и параклис. В момента са свободни 28 легла.

„Вече говорихме с 27 бежанци от Украйна, но загубихме връзка с тях, след като са влезли в Молдова. Ако успеем да се свържем отново, ще ги приютим. В случай, че не се чуем, каним други хора в нужда“, каза отец Николов.

Той и няколко доброволци са готови дори да отидат до украинската или молдовската граница със собствените си коли и да докарат хората на място. На бежанците освен подслон, ще се осигурят медицинско обслужване и храна.

„Не сме безразлични към случващото се! Нека дългоочакваният мир зачука на вратите на всеки един от нашите домове!“, призова отец Николов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати