Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Църквата чества Събора на пресвета Богородица, започват и Мръсните дни

Общество

Църквата чества Събора на пресвета Богородица, започват и Мръсните дни

Снимка:

Според българските обичаи започват Мръсните дни - порталът към Отвъдния свят се отваря и караконджули, вампири и таласъми започват да обикалят по земята

На втория ден на Рождество Христово църквата възхвалява с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя. Празникът се нарича Събор на пресвета Богородица.

Благородният Йосиф и Дева Мария успяват да спасят новородения младенец от разгневения владетел Ирод, който съзрял заплаха, че ще бъде свален от трона. Той подозирал, че с появата на Божия син ще последва и основаването на ново земно царство. И когато не открил Христос, царят издал заповед за избиването на всички новородени момченца във Витлеем.

Жестокостта на владетеля принуждава Йосиф да вземе младенеца и майка му Дева Мария и да избягат в Египет. Празникът обръща внимание на ролята на родителите за опазването на децата и правилното им възпитание.

Според българските обичаи от днес започват Мръсните дни, в които порталът към Отвъдния свят се отваря и караконджули, вампири и таласъми започват да обикалят по земята. Това продължава до Йордановден.

В тези 12 дни суеверните хора не излизат по тъмно. Освен това не се зачеват деца, не се правят помени, сватби и годежи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още