Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Общество

Църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - Tribune.bg
Снимка:

Днес е и празникът на София

Днес църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Като разбрал това, император Адриан (117-138) се опитал да ги убеди да се откажат вярата си, след като не успял, ги подложил на смъртни изтезания. Три дни след смъртта на децата умира и майка им, която също била погребана при тях.

Днес е и празникът на столицата. На тържествената сесия на Столичния общински съвет ще бъдат връчени призове на почетните граждани на града.

В 11 часа пред църквата „Света София” ще започне церемония по вдигане на знамето на столицата.

В 13 часа в Градската художествена галерия ще бъдат наградени творците, които имат основен принос за развитието на културата, изкуството и духовността в града, информира кметът Йорданка Фандъкова.

„Честит празник София, честит празник на всички софиянци, на всички българи, които обичат своята столица. Днес столичната община организира много събития, продължава панаирът на куклите, на няколко локации ще има представления, ще бъде отворен безплатно зоопаркът, парк „Врана”, всички общински галерии и музеи.”

Днешният празникът се почита най-тържествено от именниците Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка и техните производни.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати