Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Царската баня в Банкя отново отваря врати

Общество

Царската баня в Банкя отново отваря врати

Царската баня в Банкя отново отваря врати - Tribune.bg
Снимка:

Минералната баня в Банкя отваря врати за граждани, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. За гражданите, които желаят да посетят Централната минерална баня, ще бъдат организирани обиколки с начални часове 11:00, 14:00 и 17:00 часа. От 30 септември работно време ще бъде всеки ден от 9:00 до 20:00 часа.

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Той завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита. 

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност, припомнят от Столичната община.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

На 21 юли тази година Столичният общински съвет взе решение минерална баня в Банкя да бъде стопанисвана за не повече от три години от общинското дружество „Софийски имоти“. В доклада вносителите одобриха учредяване право на ползване на „Софийски имоти“ ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански помещения. До решението управлението на банята да бъде дадено на "Софийски имоти" се стигна, след като не се намериха кандидат-концесионери на минералната баня.


Етикети Банкя
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати